2013. április 17., szerda

Az ászanák eredete



Az asana szanszkrit eredetű szó és azt jelenti, hogy nyugton ülni. Egyszerre utal a helyre, ahol ül a yogi vagy a yogini és a pozícióra, amiben elhelyezkedett. Patanjali szerint az asana az, amikor egy szilárd, de mégis phentető pozícióban ülsz huzamos vagy időtlen ideig. Ezek szerint az asana a tökéletes ülőhelyzet maga.
Bennem némi ellentmondást keltett volna ez a tény, ha nem nézek meg egy dokumentum filmet (Enlighten up a címe), amit az oktatóm ajánlott. Eddig teljesen abban a hitben éltem, hogy az asana annak a rengeteg jóga pozíciónak a szinonímája vagy fordítása,amiket jógán időről-időre felveszünk, hiszen biztos nem véletlen, hogy a jóga pózok szanszkrit nevei mind asana-ra végződnek. Ehhez képest a film világított rá, hogy a jóga lényege nem a fizikai gyakorlás - az „csak” azért fontos, mert alkalmassá kell tenni a testet és az ízületeket arra, hogy képes legyen hosszú órákon keresztül ugyanabban az ülő pozícióban meditálni valaki.
Mivel már túl vagyunk a képzés első hétvégéjén és az elméleti részeket a jóga szőnyegen egyenesen ülve kellett végig ülni elmondhatom, hogy ez iszonyú nehéz. Nekem sokkal nehezebb volt, mint az izzasztóan kemény fizikai gyakorlás.
De visszatérek az ászanák gyökereihez. A jóga eredete 5000 évre nyúlik vissza az írásos emlékek alapján, amik ülő jógikat mutatnak általában, ezek szerint nem véletlenül.  Könnyű lenne azt hinni, hogy ha a jóga ilyen hosszú múlttal rendelkezik, akkor a mai fizikai gyakorlás, amit jóga órán végzünk hasonlóan távoli időkre mutat vissza. Ehhez képest meglepetést okozott számomra is, hogy az ászanák valójában kevesebb, mint 200 évesek és nem csupán indiai gumiemberek fejlesztették ki őket, hanem testépítők, harcosok és milíciák is hozzájárultak a ma ismert verziókhoz.
Még érdekesebb ezek után az ászanák száma körüli ellentmondás. Swami Vishnu-devenanda szerint 66 alap pozíció van és ezeknek a variációjából képezhető 136. Sri Dharma Mittra szerint viszont végtelen számú ászana létezik. Amikor kategorizálni kezdte őket 908-at talált, de 1300-ig is eljutott. Olvastam 8.400.000-es számról is, de ennek gyakorlása napi 24 órát követelne minimum 200 éven át szerintem.
Számomra az a konklúzió, hogy nyugaton a jóga főleg fizikai gyakorlást jelent, míg Indiában és keleten a meditációs képesség tökélyre fejlesztését. Mivel mi a kettő között félúton vagyunk földrajzilag, nagy eséllyel mi fogjuk megtalálni a kettő közti modern harmóniát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése