2013. május 2., csütörtök

A matsyasana legendája

 A matsyasana nevezetű ászanához, ami halpózt jelent számos legenda kapcsolódik. Ezek közül kettőt választottam most ki azért, hogy legyen lehetőséged eldönteni  melyik áll közelebb hozzád szimpátia alapján.

Az egyik legenda szerint Shiva jógafilozófiát tanított feleségének, Parvatinak egy tó partján. Mivel Parvati már maga is Isten volt, nem fordított túl nagy figyelmet a hallottaknak, viszont egy hal a tóból végighallgatta és magába szívta az értékes tudást. Jutalmul Shiva emberré változtatta, hogy a frissen megszerzett tudást a gyakorlatba is át tudja ültetni. Így lett Matsya, a hal egy nevezetes jógi, majd Matsyendra, a halak királya.

Egy másik legenda szerint Vishnu főisten első megtestesülése matsya-hal alakban történt, amikor a világban elburjánzott a gonoszság. Élt azonban egy bölcs király is ekkor, akit Szatjavratának hívtak és aki betartott minden törvényt. Mindig jó példát mutatott, ezért Vishnu úgy döntött ő lesz a kiválasztott, aki túléli az özönvizet, amivel elpusztított minden életet és minden rosszat. Ehhez bárkát kellett építenie, amibe összegyűjtött minden állat és növényfajból egyet-egyet, így vontatta át Matsya őket a pusztulás éjszakáján. Majd az új kor hajnalán Szatjavrata nekilátott az új élet megteremtésének, jutalmul pedig Vishnu a Föld urává tette.

Számomra a második történet nyújt több kapcsolódási pontot a matsyasana kivitelezése és a testre/lélekre gyakorolt hatásai között, ezért a saját jógaórámon így adnám elő:

Most úgy, ahogy Vishnu egy szép napon hal alakot öltött, mi is felvesszük a halpózt, mert ahogy Vishnu elpusztított az özönvíz által minden rosszat a Földön, ez az ászana is elpusztít minden negatív gondolatot és betegséget a testből és az elméből. 

Belégzésre megemeled a mellkasod, ez adja az áramvonalat, ellazított lábad pedig a hal farkuszonyát, ami segít átlavírozni a problémákon. Nyitott szájon keresztül fújod ki a levegőt és minden negatívumot, és ahogy a hal alakot öltött Vishnu megmentett minden jót és értékeset az özönvíztől, ezen a tisztító gyakorlaton keresztül te is az értékeket és a számodra fontos dolgokat őrzöd csak meg és erősíted fel magadban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése