2013. július 17., szerda

Iyengar/kapha jóga


Minden elismerésem Iyengaré, de az ő jógája -legalábbis amin részt vettem a héten- számomra unalmas és statikus. Nem köt le. Alig várom, hogy vége legyen hiába van jó humorérzéke az oktatónak. Van bennem is kapha bőven, de a másik két dosha is jelen van kb. ugyanolyan arányban, és "ők" nem bírták. Felváltva ásítottak és kiabáltak dühöngve. Olyan érzés volt, mintha megint 10 éves lennék egy kötelező testnevelés órán, csak ez másfél órásra lett nyújtva. Kicsit sem izzadtam meg. Még az 5 perces savászana is untatott néma csendben. Arról már nem is beszélek, hogy a légzés, mint a jóga alapja vagy minimum fontos része említésre sem került. Ösztönösen bekapcsolt nálam az ujjayi, de odajött az oktató és megkérdezte, hogy "mit csinálsz? lélegezz!". No comment. 

Az egyetlen pozitív dolog az volt számomra, hogy tényleg szuper precízen be lett mutatva minden ászana, garantáltan sérülésmentesen meg lehetett úszni az órát, ha nem haltál bele az unalomba.


A B. K. S. Iyengar  által kifejlesztett jóga egyébként a hatha jóga egy olyan formája, melyben a hangsúlyt a részletekre, az ászanák legprecízebb és összehangolt kivitelezésére fektetik. Megalkotója több, mint 200 ászanát vont be a rendszerébe és kifejlesztett 14 különböző féle, egymással kombinálható pranayama-t kezdőtől a haladóig, ami biztosítja a jógázok fokozatos és folyamatos fejlődését.
Általában eszközökkel (heveder, fából és szivacsból készült tégla...) segíti elő az ászanák tökéletes végrehajtását, minimalizálva ezzel a húzódások és sérülések kockázatát. A segédeszközök elérhetővé teszik a kevésbé hajlékony vagy idősebb közönség részére is a jógát.

1 megjegyzés:

  1. Annyira vicces, hogy neked azért nem jó az Iyengar-jóga, mert túl nyugis és emiatt unalmas, Timinek meg ezért nem, mert ugyan jól érzi magát benne, de mivel fokozza benne a kaphát, ezért kerülnie kell... :)

    VálaszTörlés