2013. augusztus 28., szerda

A CSECSEMŐMIRIGY ÉS AZ IMMUNRENDSZER KAPCSOLATA I.





A csecsemőmirigy, latinul thymus az immunrendszer szempontjából a legfontosabb belső elválasztású, szabályozó mirigyünk, tulajdonképpen a belső védelmi rendszerünk motorja. A thymus aktívan részt vesz szervezetünk energiaháztartásában, az idegrendszerünk és hormonrendszerünk, valamint nyirokrendszerünk és immunrendszerünk közötti kölcsönhatásban.

A csecsemőmirigy anatómiája
 A csecsemőmirigy a szegycsont mögött elhelyezkedő, kötőszövetes tokkal körülvett, két lebenyből álló, lapos szerv, melyen elkülöníthető egy külső kéreg- és egy belső velőállomány. A thymus tömege a pubertáskorban 30–40 g, később ez az elzsírosodással párhuzamosan csökken, így felnőttben már csupán kb. 5 g.

A szerv vérellátását a bal és jobb oldali belső mellkasi verőér (arteria thoracica interna) biztosítja. Az artériák elágaznak a szerv tokjában, s ágaik a kötőszövetes sövények mentén haladva a velőállományba lépnek. A kéreg-velő határról indulva kapillárishurkok szövik át a kéregállományt.
A csecsemőmirigy tokját főként kollagénrostok és elasztikus rostok hálózata alkotja. Benne vérerek és elvezető nyirokerek futnak.

A csecsemőmirigy funkciói
  • Az agyalapi miriggyel és a pajzsmiriggyel együtt a csecsemőmirigy meghatározza a test alakját és nagyságát is, szabályozza a mellékveséket és az ivarmirigyek funkcióját.
  • A szervezet ellenálló rendszerének legfontosabb, központi szerve.
  • A nyiroksejtek éretlen állapotban kerülnek a csontvelőből a csecsemőmirigybe, ahol a sejtek a csecsemőmirigy hormonjainak hatására érnek meg, illetve válnak képessé a saját és az idegen anyag megkülönböztetésére. Ezután ismét elhagyják a mirigyet, majd a nyirokcsomókban és a lépben telepszenek meg, ahol a limfociták új generációit, a T-­limfocitákat fejlesztik ki.
  • Amennyiben a szervezetet mikroorganizmusok támadása éri, akkor az agy közvetlen "csatornán" keresztül képes mobilizálni az ellenállást. A T­-limfociták, illetve a T­-segítősejtek megállapítják, miféle betolakodókról van szó, majd úgynevezett hírvivő anyagok közvetítésével elrendelik, mely ellenálló sejtek bevetésére kerül sor. A T-­ölősejtek ezután megsemmisítik a betolakodott ellenséget.
  • A csecsemőmirigy a nyirokrendszer informátora is. A nyirokrendszer az anyagcsere szolgálatában áll, és gondoskodik róla, hogy a sejtek egészséges közegben működhessenek.
  • csecsemőmirigy tehát a szervezet ellenálló rendszerének, energiaáramlásának egyik legfontosabb irányítószerve.
  • csecsemőmirigy normális működése egyensúlyban tartja a két agyféltekét
Gyengítő tényezők
A csecsemőmirigy csökkent működését, illetve zsugorodását számos modernkori tényező befolyásolja, mint például a stresszes életmód, a fizikai környezet, az egészségtelen táplálkozás, a helytelen testtartás vagy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás. Ha ezeknek a hatásoknak a következtében a csecsemőmirigy elkezd zsugorodni olyan következményekkel is számolni kell, mint a depressziós hajlam, szkepticizmus vagy fóbiák, félelmek. A szorongás is ide sorolható félelemérzetként, sőt a mellkasi szorítás is, amikor még levegőt is nehezebben kapunk.
Egyre több kutatás irányul mostanság arra, hogy a védőoltások mekkora mértékben károsítják a csecsemőmirigyet és merítik ki az immunrendszert.  Az eredmények azt igazolják, hogy a csecsemőmirigy eddig természetesnek hitt elsorvadásához, elzsírosodásához nagyban hozzájárulnak a védőoltások. Főleg a kombinált oltások, mivel ezek lekötik a betegségek ellen védekező T-limfociták nagy részét, és így képtelenné válnak az újabb antigénekkel szembeni harcra. Egyes számítások szerint a gyermekkori védőoltásokkal a teljes immunológiai tartalék 30-70%-a elhasználódik, ezzel szemben a betegségeken való áteséssel szerzett immunitás ennek körülbelül a tizede.

Erősítő tényezők
A csecsemőmirigy aktiválására a legjobb módszer a jóga, de kitűnő életmódbeli tanácsokkal szolgál az ayurvéda is. Van néhány egészen egyszerű trükk is azonban elöljáróban; például a szegycsonthoz tartott zuhanyrózsa által a víz zubogása aktiválja az itt lévő akupunktúrás-marma pontokat, ami beindítja a negatív iontermelést. Az is rendkívül hatékony, ha naponta pár alkalommal gyengéden megkopogtatjuk a mellkas közepét. Természetesen elengedhetetlen a vitamindús, egészséges táplálkozás és a sok nevetés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése