2015. november 24., kedd

Vegetáriánus curry Jamie Olivertől

Jamie Oliver receptjeivel nagyon szívesen kísérletezek, mert mindig jól sikerülnek és egyszerűek, gyorsak. Mostanában lett kedvencem ez a vegetáriánus, fűszeres curry, ami az ayurveda szerint is ideális az erősödő vata energiákra. A sok fűszernek köszönhetően rendesen átmelegít és laktat is, de mégsem nehezít el.

Hozzávalók:
- 3 evőkanál növényi olaj
- 1-2 fej vöröshagyma felkockázva
- pár gerezd fokhagyma apróra vágva
- kis darab friss gyömbér meghámozva, feldarabolva
- 3 paradicsom (ezt én kihagyom, mivel már nincs szezonja)
- 1 kg krumpli kockázva
- 1 nagy karfiol feldarabolva
és a fűszerek:
- 1 teáskanál mustármag
- 1 teáskanál köménymag
- chili ízlés szerint
- cayenne bors
- curry
- koriander
- kurkuma
 Ezek a mennyiségek 6 főre számítandóak, de nyugodtan meg lehet felezni, vagy felborítani az arányokat. Én sütőtököt is szoktam tenni hozzá. Nálunk nem olyan elterjedtek az indiai ételek ahogy az ennyire intenzív fűszerezés sem, ezért a fűszerekhez direkt nem írtam mennyiséget, mert jobb, ha kitapasztalod saját ízvilág alapján. Jamie viszont azt javasolja, hogy legyél nagyvonalú ízesítéskor és ne sajnáld egyiket sem.

Az elkészítés: 
Hogy ne kelljen annyit mosogatni, kicsit megvariáltam az eredeti sorrendet. Egy mély serpenyőt vegyél elő, amiben szárazon illatosra pirítod a teáskanál mustár- és köménymagot, majd tedd félre. Melegítsd fel az olajat a serpenyőben, párold üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Ha használsz paradicsomot mehet az is bele a chilivel és a többi fűszerrel együtt. 5 perc után add hozzá a krumplit, keverd össze és engedd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Párold 8-10 percig, majd add hozzá a karfiolt (és sütőtököt, ha van). További 10 percnél nem fog tartani míg elkészül, de azért ellenőrizd, hogy megpuhult-e a krumpli és a karfiol és besűrűsödött-e a szósz. Joghurtot vagy tejfölt szolgálhatsz mellé.
Még egy apró ötlet; tudom, hogy az emberiség java utálja a mazsolát, de ha te nem, akkor a sütőtök mellé azt is szórhatsz a currybe. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése