2013. június 10., hétfő

A 3 test

 
Az emberi lelket a jóga szerint három test veszi körül:


  • a fizikai test (Sthula Sharira), amit az 5 durva elem alkot: az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld. A halállal a fizikai test megszűnik, az alkotóelemei pedig elbomlanak.
  • az asztrál test (Linga Sharira), ami az elme és az intellektus otthona. Lényegében ez az életenergia. Ez a "köpeny" felelős az élettani funkciókért úgy, mint a légzésért, az emésztésért vagy a keringésért és ez finom test veszi körül a fizikai testet auraként. Amikor a fizikai test megszűnik, az asztrál test lesz a lélek szállítóeszköze. 
  • a klauzál test (Karana Sharira), ami szabályozza a kialakulását és növekedését az előző két testnek, plusz determinálja az újjászületést, azaz kaput képez a magasabb tudatállapot felé. 
Mindhárom test élettartama különböző. A fizikai test a fizikai világ táplálékától függ teljes mértékben, ezért ennek a legrövidebb az élettartama. Az asztrál testet a gondolatok és az érzelmek építik fel, ezért ez tartósabb lét. A kauzál test él a legtovább, mivel neki csak békére van szüksége. A lélek egy a mindhárom testtől külön létező. A léleknek nincs szüksége semmire, mivel ő a tapasztaló és a megfigyelő, ezért örök. - “The soul is birthless, eternal, imperishable and timeless and is never terminated when the body is terminated.”
"A lélek nem születik meg, a lélek örök, elpusztíthatatlan és időtlen, és soha nem szűnik meg a test halálával." -Bhagavad Gita


Saját tapasztalat vagy az arra irányuló emlékek hiányában nézzük meg hogyan vélekednek a három test kialakulásáról, megszűnéséről és újjászületéséről a nagy mesterek (szabad fordításban):

"The astral body is what we call the Linga Sharira. When this body dies, how can it come to take another body? Force cannot remain without matter. So a little part of the fine matter remains, through which the internal organs make another body — for each one is making his own body; it is the mind that makes the body. If I become a sage, my brain gets changed into a sage's brain; and the Yogis say that even in this life a Yogi can change his body into a god-body.” 
"Hogy jut át az asztrál test egy másik testbe, amikor meghalunk? Az energia nem  marad anyag nélkül, abból a finom anyagból, ami itt marad a belső szervek létrehoznak egy új szervet, amiből kialakul a fizikai test - tehát az elme hozza létre a fizikai testet. Ha bölcsként születek újjá, akkor az elmém is egy bölcs elméje lesz; és a jógik szerint még ebben az életben elérhető, hogy az emberi test isteni testté lényegüljön."-Swami Vivekananda



 
"The mind performs all actions very speedily in the linga sarira (subtle body) and fluctuates thereby. But the gross body knows not anything and is inert. Should this gross body be dissolved, the mind quickly assumes a fresh body. This physical body is the mould, as it were, of the mind. It is made by the mind for the outpouring of its own energy, for its own enjoyment. Thereby it gains different experiences of this world through the organs of knowledge or perception". 
"Az elme mindent a Linga Harirában, a finom testben visz véghez és elég gyorsan, ezáltal folyamatosan változik. Ehhez képest a fizikai test közömbös és nem tud semmit. Amennyiben a fizikai test a végéhez közeleg, az elme gyorsan felölt egy új testet. Ez a test az elme kiáradó energiáiból a saját örömére testet öltött forma, ami az érzékelésen és a tudáson keresztül nyer különböző e világi tapasztalatokat."  -Swami Sivananda


“According to his deeds, the embodied self assumes successively various forms in various conditions.”
"A cselekedeteinek megfelelően, a megtestesült lélek folyamatosan kölönféle formákat ölt, különböző körülmények között."

–Shvetashvatara Upanishad


“Just as the body casts off worn out clothes and puts on new ones, so the infinite, immortal self casts off worn out bodies and enters into new ones.”
"Épp úgy, ahogy az ember leveti elnyűtt ruháját és újat ölt fel, az örök és halhatatlan létező is leveti az elhasznált testet és újba lép." Krishna in the Bhagavad Gita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése