2013. június 27., csütörtök

Kundalíni



A kundalíni egy isteni eredetű szent tűz, ami mindenkiben megtalálható a gerinc alapjánál. Ugyanerről beszélünk, ha a gyökércsakránál szunnyadó kígyóról esik szó. A jóga célja felébreszteni ezt a kígyót, ami által hatalmas energiák szabadulnak fel és megnyílnak a csakrák. Ez a megvilágosodás jógikus útja.

Ezért szimbolizálják a kígyók a nagy spirituális mestereket világszerte; Indiában minél több kobra lebeg egy jógi feje felett, annál fejlettebb lelket mutat. Egyiptomban a nagy fáraók fejpántján díszelgő kígyó is a kundalíni energiát szimbolizálta. Kínában a bölcsek, akik elérték ezt a szintet, sárkányon lovagoltak.

 

Mivel a nyugati kultúránkba csak a XX. században szivárgott be a kundalíni a jógával és a meditációval, a köztudatba pedig alig, hogy nem egy agyonkutatott pszichológiai/spirituális terület. Pedig Carl Jung már 1932-ben egy kundalíni szemináriumon megosztotta a megfigyeléseit, miszerint ennek az erőnek a felébresztése soha, vagy alig történt meg addig Nyugaton. Akkoriban azt gondolták, hogy ha valami véletlen folytán átterjed keletről nyugatra, az legalább évezredekbe fog telni, és ha ez megtörténik, "karrierjének" legnagyobb tévedése lesz.

A kundalíni szindrómával és tünetekkel számos neves pszichológus és pszichiáter (pl.: Stanislaf Grof, Lee Sanella) foglalkozott már, többek között azért, mert a kundalíni felébresztése olyan mentális hatásokat vált ki, ami könnyen összemosható a skizofréniával vagy elmebetegséggel. Annak azonban, hogy akadémiai és klinikai körökben is gyakori vitatéma és kutatási alap, szerintem az az oka, hogy a leírt kundalíni tapasztalások kísértetiesen hasonlítanak a halálközeli élményekhez.

De közelítsük meg kicsit gyakorlatiasabban, a jóga oldaláról ezt a témát:

Amikor a kundalíni energiát felébreszti valaki magában, sokszorosára fokozódnak a pozitív és negatív tulajdonságok vagy az aktuális lelkiállapot. A kundalíni olyan, mint a műtrágya. Mindegy, milyen mag van a földben, az csak arról gondoskodik, hogy nagyra nőjön. Óriási belső csatákra lehet számítani, ha valaki elindul ezen a spirituális ösvényen. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy alapos és megfelelő, általában hosszú évekig tartó előkészületek előzzék meg a folyamatot több lépcsőben. 

Először meg kell tisztítani a fizikai és az energia testet. E nélkül az energia akadályokba ütközik, és nem jut fel a koronacsakráig vagy betegséget okoz a fizikai testben. A kundalínin tűz nem válogat, kipucol mindent, amire nincs szükséged és ez nyílván fizikai tünetekben jelentkezik pl. égő testrészek, hirtelen jelentkező és megszűnő viszketés, rángás, fájdalom vagy belső hangok, fények.

Utána rendszeres karakterépítő tisztító gyakorlatokat kell végezni, amelyek elűzik a belső gyengeséget és bűnt, egyúttal erényeket fejlesztenek. 

Végül aktivizálni szükséges a szív és a korona csakrát. Az aktivizált szívcsakra gondoskodik arról, hogy a fokozott intellektuális képességek és akaraterő megfelelően és ártalmatlanul legyen hasznosítva. Az aktív koronacsakra biztosítja a kundalíni energia biztonságos felébresztését, a legmagasabb szintekre jutását és a szabályozását.

Ezen kívül használnak vizualizációs technikákat és mantrákat is, de ezek mind ősi módszerek és nem biztos, hogy ajánlatos a mai túlstimulált társadalmi környezetbe átültetni őket.

Mi történik, ha ezt a tanácsot figyelmen kívül hagyjuk? Ha valaki nem érett rá, nem rendelkezik egy tapasztalt mesterrel, könnyen jelentkezhetnek mentális problémák, szélsőséges megnyilvánulások, például megalománia. Mivel a kundalíni energia alapjában véve szexuális energia, szex függőség és aberrációk formájában is testet ölthet. Nem véletlen, hogy manapság olyan gyakori a szexuális aberráció és erőszak sem, amikor lépten-nyomon szexuális töltetű benyomásokkal találkozunk, gondoljunk csak a reklámokra. Ez sajnos épp elég ahhoz, hogy a kundalíni kígyó felébredjen, de érettség és kontroll nélkül csak marjon és mérgezzen.
 


Ha csak a szimbólumokból indulok ki, nekem mindkettő különösen tetszik. Látom magam előtt, ahogy a tisztító tűz felébred, végighalad a gerincem mentén és eléget, mindent, amire nincs többé szükségem, hogy általa jobb, bölcsebb és stabilabb személyiség legyek. A kígyó, ha lehet ennél még izgalmasabb, mert ez az egyetlen állat, amitől rettegek. Hogy mi okból arról fogalmam sincs, de voltak kígyós rémálmaim, és biztos kiugrana a szívem, ha egyszer szembejönne velem valahol egy, mégis lenyűgöz és kíváncsivá tesz. Valahogy így vagyok a kundalíni kígyóval is. Kicsit ijesztő, nem tudom, milyen ősi magot ébresztene fel bennem, mit pucolna ki, de barátkozni fogok vele folyamatosan. És ha egy napon kellőképpen megbízok magamban és benne is, biztos keresek egy mestert, aki megtanít a felébresztésére, mert a jógával együtt nekem is a célom lett a megvilágosodás és az isteni Én öntudatra ébresztése.

1 megjegyzés:

  1. A kundalíni mint "műtrágya". :D Imádom a magyar nyelvet, ahogy egy pillanat alatt varázsol patetikusból alantast.

    Én is irtózom a kígyóktól, de bennem van egy nagy adag zsigeri undor is az irányukba... Csak a rajzfilmes kígyókat szeretem, mert ártalmatlanok és sokszor kifigurázzák őket. :)

    VálaszTörlés