2013. június 21., péntek

Mula bandha és Ashwini mudra




Kezdem az ashwini mudrával (kék pont a képen), mert ennek az elsajátítása nagyon fontos a mula bandha helyes gyakorlásához. Ez a mudra a végbél záróizmainak az összehúzását jelenti és a célja az, hogy pránát juttassunk el a belső szervekbe, ami által felkészítjük őket a magasabb szintű gyakorlatokhoz. 
 

Elsajátítása:
Helyezkedj el kényelmes ülőhelyzetben, lehet ez török ülés vagy fél lótusz, ha megy padmasana. Lélegezz mélyen, majd belégzéskor kezdd el összeszorítani a végbél záróizmait. Kilégzésre lazítsd el őket. Ezt alapnak 10-20-szor meg lehet ismételni és normál légzéssel lehet végezni.
Majd ha ezzel megvagy, lélegezz be mélyen, és amíg benntartod a levegőt feszítsd meg és lazítsd el a záróizmokat 10-szer. Ha a pranayama még nem megy ennyire végezd ötször a gyakorlatot, sok helyen azt olvastam, hogy a nőknek 5-ször a férfiaknak 4-szer szükséges ismételni.
Hatásai: 
  • rendkívül jó a végbél betegségeinek kezelésére, aranyérre
  • együttesen jógával segít leküzdeni a hugyúti és nemi betegségeket 
  • tisztítja a testet
  • rendszeres végzése képes magasabb tudatállapotra emelni
 
A mula bandha ehhez képest a gátizom összehúzását jelenti, tehát nőknél a hüvely és a méhnyak izmait, férfiaknál pedig a gátat.

Point of Contraction difference between Moola Bandha, Ashwini Mudra and Vajroli/Sahjoli Mudra in MalePoint of Contraction difference between MoolaBandha, Ashwini Mudra and Vajroli/Sahjoli Mudra in Female

Elsajátítása:
Az alaphelyzet itt is meditációs ülés. Mély belégzés után tartsuk vissza a légzésünket. Támasszuk a kezünket a térdre, emeljük a vállunkat és egyenes törzzsel enyhén dőljünk előre. Összpontosítsunk a muladhara csakrára és erősen húzzuk össze a medencefenék izmait. Izomösszehúzás alatt tartsuk vissza a légzést mindaddig, amíg tudjuk és amíg kényelmesnek érezzük. Hosszú kilégzés alatt térjünk vissza alaphelyzetbe. Normál légzéssel maradjunk ebben a helyzetben. Ismétlés 3-5 kör.

Hatásai: 
  • erősíti a medence záróizmait
  • hatékony inkontinencia és aranyérpanaszok ellen, javítja a medencetájék vérellátását
  • nyugtatja az elmét és a vegetatív idegrendszert

A két gyakorlat között jól látszik az anatómiai orientációs különbség, de a hatásaik különböznek a finom test szintjén is. A mula bandha a gyökércsakra felébresztésére szolgál, az ashwini mudra pedig a svadishtana (kettes) csakrát aktivizálja. Mivel mindketten energetikai folyamatok indítanak be nehéz a fizikai szintű megközelítés. Nem lehet bemutatni és nem lehet ellenőrizni sem, hogy helyesen végzi-e valaki őket. A helyes gyakorlás hatására egyszer csak magától létrejön a mula bandha és az ashwini mudra is idővel vagy akár azonnal. Erőltetni nem érdemes, viszont lehet gyakorolni rendszeresen akár az irodában a számítógép előtt vagy a buszmegállóban tadászanában. Érdemes minél több tapasztalatot gyűjteni, mert nagyon jó hatást fejtenek ki a fizikai testre, gyógyítanak, megkönnyítik az ászanák kivitelezését és stabilizálását, és energetikai szinten is aktivizálnak. 

Számomra külön izgalmas, hogy gyakorlásukon keresztül felébreszthető a kundalini shakti, hiszen megindítják az gyökércsakrán keresztül az energiaáramlást felfelé.
Mivel ez a következő témám, most hazamegyek és szorgalmasan gyakorolok, hátha első kézből fogok tudni erről beszámolni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése